Як правильно вибирати каву в магазині: на що зважати - Рекомендації
Щороку більше 70 країн, розташованих у кавовому поясі, випускають близько 10 мільйонів тонн зелених кавових зерен. З огляду на ці вражаючі дані, підбір ідеальної кави в магазині може стати досить непростим завданням.
Вибір кави може здаватися справою виключно смаку, і під час покупки часто доводиться ризикувати, як з "котом у мішку". Але якщо навчитися уважно аналізувати упаковку, можна отримати чимало корисної інформації про продукт. Тож давайте розглянемо це питання разом із українським виробником кави Gemini.
Цікаво Кавові чемпіонати у світі та Україні: хто і навіщо їх проводить
Перш ніж зробити вибір кави, важливо чітко усвідомлювати, що саме вам потрібно. Наприклад, ви можете шукати каву в зернах, мелений варіант або ж розчинну. Окрім цього, існує кілька інших суттєвих характеристик, на які варто звернути увагу.
Звісно, коли ви тільки заходите до магазину і натрапляєте на полицю із кавою, перш за все звертаєте увагу на назви брендів. І це добре! Дуже часто один тільки він вже може дуже багато сказати про каву та її якість.
Можливо, ви вже чули деякі назви й довіряєте їм? Чи зацікавилися незнайомим брендом? У такому випадку можна провести швидкий пошук в інтернеті.
Сьогодні виробники кави не лише вказують назву на упаковці, а й надають деталі щодо смакових ноток, регіону вирощування, способу обсмажування та типу кавових зерен. Крім того, покупці можуть дізнатися, чи застосовували фермери екологічні методи вирощування та яким чином проходив процес сушіння.
Ви будете здивовані, та бразильські фермери, які є найбільшими виробниками кави у світі, щороку застосовують приблизно 76 мільйонів фунтів пестицидів. І третина з них у ЄС та США вважаються токсичними та забороненими.
Безумовно, це не свідчить, що вся кава, яка вирощується в Бразилії, є поганою - аж ніяк! Однак, ця інформація про каву є корисною і може стати в нагоді вам ще до того, як ви вирішите щось купити.
Немає нічого приємнішого за свіжозварену каву. Тому, коли ви вибираєте кавові зерна, варто звертати увагу на дату їх обсмаження. Справа в тому, що з часом аромати, які виникають внаслідок хімічних процесів під час смаження, поступово втрачаються.
Багато любителів кави вважають, що оптимальний смак можна досягти, використовуючи зерна, які були обсмажені від 7 до 2 місяців тому. Однак, для кави, що продається в магазинах, рекомендується звертати увагу на дату фасування: вона не повинна перевищувати трьох місяців з моменту покупки.
Якщо ви змололи каву, постарайтеся негайно приготувати з неї чашечку напою, оскільки контакт із повітрям призводить до втрати не лише аромату, а й смакових якостей.
Можливо, ви часто вибираєте каву, орієнтуючись на дизайн упаковки, і вас залучають яскраві кольори, контрастні відтінки та креативні оформлення. Проте насправді упаковка кави виконує набагато важливіші функції, зокрема захищає продукт від різних зовнішніх впливів.
Отже, коли ви досліджуєте різні варіанти упаковки кави, звертайте увагу на кілька ключових характеристик. Вони можуть стати в нагоді для визначення якості продукту.
Отже, ось кілька характеристик, що визначають якісну упаковку кави:
Сорт кави - ще одна важлива деталь, на яку потрібно звернути увагу, коли обираєте каву. Що краще: моносорти чи бленди? Тут, знову ж таки, все не зовсім однозначно, адже обидва варіанти мають свої очевидні переваги.
Кавові суміші, як правило, поєднують зерна з різних регіонів, що забезпечує каві багатий та гармонійний смаковий букет. Такі бленди формуються з зерен, які вирощують в кількох географічних зонах, що сприяє досягненню ідеальної збалансованості та приємності смаку. Часто в їх складі можна знайти не лише арабіку, а й, наприклад, поєднання 90% арабіки з 10% робусти.
Моносорти — це кавові зерна, зібрані з одного конкретного регіону. Кожен сорт володіє своєрідним, екзотичним смаком, який формується завдяки різноманіттю ґрунтів та кількості опадів в зоні вирощування. Якщо ви прагнете дослідити унікальні смакові якості кави з різних куточків світу, обов'язково спробуйте моносорти.
Аромат, кислотність і смак вражають своєю яскравістю. Проте варто пам’ятати, що ця кава є сезонною, тому її може не бути в наявності протягом усього року.
Необхідно звернути увагу на ключові розбіжності між різними сортами кави:
На етикетці кави рівень обсмажки може бути представлений у вигляді шкали, чисел або просто слів: світлий, середній чи темний. Цей аспект є надзвичайно важливим при виборі зерен, оскільки спосіб обсмаження може суттєво впливати на смакові характеристики напою.
Та орієнтуватися тут також потрібно на те, як саме ви збираєтеся заварювати каву. Наприклад, світла обсмажка переважно використовується для альтернативних методів приготування кави, а саме:
Якщо ви готуєте каву за допомогою професійної або домашньої кавоварки, рекомендується обирати середню обсмажку. Вона, подібно до темної, також підходить для приготування кави в гейзері та турці.
Не має значення, який ступінь обсмажки чи сорт кави ви виберете, адже в асортименті українського бренду Gemini ви з легкістю знайдете продукцію, що задовольнить будь-які вподобання. Тому ми рекомендуємо почати свої експерименти з кавою вже сьогодні!