Найвидатніший ресторан у світі припиняє свою діяльність: шеф-кухар розкрив причини цього рішення.
У гастрономічному світі відбувається історична подія -- знаменитий ресторан Noma у Копенгагені, який неодноразово визнавався найкращим у світі, закривається. Його засновник і шеф-кухар Рене Редзепі оголосив, що у 2025 році Noma припинить роботу в поточному форматі.
Шеф-кухар Рене Редзепі оголосив про закриття Noma. Джерело: The New York Times
Відкритий у 2003 році, ресторан Noma став справжньою іконою для поціновувачів високої кухні. Його назва, що походить від данських слів "nordisk" (північний) та "mad" (їжа), швидко завоювала популярність завдяки інноваційним підходам до північної гастрономії, що включали незвичні інгредієнти та унікальні смакові комбінації. Noma п’ять разів отримував титул найкращого ресторану світу за версією журналу Restaurant (у 2010, 2011, 2012, 2014 та 2021 роках) і був нагороджений трьома зірками "Мішлен".
У 2023 році шеф-кухар Рене Редзепі поділився своїм наміром змінити концепцію Noma, а тепер представив конкретні новини: на початку 2025 року ресторан у своєму звичному вигляді закриє двері, перетворившись на тимчасовий pop-up проєкт.
За словами Редзепі, мета нового Noma -- "жити енергією тимчасових локацій". Ресторан буде відкриватися ненадовго раз на рік в різних країнах світу створюючи унікальний гастрономічний досвід. Ідея pop-up форматів не нова для Редзепі: Noma вже створювала тимчасові локації в Токіо, Тулумі та Кіото.
Незважаючи на закриття Noma, гастрономи все ще можуть скористатися можливістю відвідати цей ресторан під час його останнього сезону, що стартує у січні 2025 року. Резервування місць на фінальний етап роботи Noma стало доступним з листопада 2024 року.
Раніше інформаційний портал "Коментарі" розповідав, що німецький кулінарний критик обійшов усі ресторани, які удостоєні трьох зірок "Мішлен". На це він витратив значну суму грошей.
Крім того, "Коментарі" повідомили, що в Японії відмовили у створенні українського ресторану через борщ.