Медики вказали на три види продуктів, що можуть завдати шкоди здоров'ю шлунково-кишкового тракту.
За частого вживання ці продукти можуть викликати запалення в шлунково-кишковому тракті.
"Запальна" їжа, яка часто містить багато рафінованого цукру, нездорових жирів і оброблених інгредієнтів, може негативно вплинути на здоров'я вашого кишечника. Про це йдеться у матеріалі SheFinds.
Відзначається, що постійне вживання цих продуктів може викликати запальні процеси в травній системі, що призводить до неприємних відчуттів, здуття та порушення балансу кишкової мікрофлори. Згодом такі запалення можуть стати причиною серйозніших розладів травлення, включаючи синдром пропускної здатності кишечника та хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Видання проконсультувалося з експертами в галузі охорони здоров'я, щоб виявити три поширені продукти, які ви можете знайти на своїй кухні, які справді негативно впливають на здоров'я вашого кишечника.
Крила курки в замороженому вигляді
Хоча заморожені курячі крильця можуть бути дуже смачними, їхній склад, що містить добавки та консерванти, а також брак клітковини, може негативно вплинути на здоров'я кишкової флори. Здоровий мікробіом кишечника є важливим для ефективного травлення, засвоєння корисних речовин і підтримки імунітету.
Несприятливе порушення цього балансу може викликати посилення запальних процесів, труднощі з травленням та підвищення ймовірності виникнення метаболічних розладів.
"Покриті солодким або солоним соусом, вони багаті нездоровими жирами та добавками, які можуть порушити баланс кишкових бактерій і додати зайвих калорій", -- каже доктор Блен Тесфу.
Зернові культури зі штучними підсолоджувачами
Штучні підсолоджувачі, які зазвичай використовуються для надання смаку без додавання калорій, можуть негативно впливати на баланс кишкової флори, що в свою чергу може призвести до небажаних змін у мікробіомі. До того ж, цей популярний сніданок часто містить різноманітні добавки, консерванти та оброблені компоненти, які можуть викликати запальні процеси.
Зернові продукти часто містять малу кількість клітковини, високу концентрацію цукру та обмежений набір поживних речовин. У їх складі можуть бути присутніми цукор, штучні підсолоджувачі та цукрові спирти, такі як еритритол, які здатні негативно впливати на функціонування кишечника. Цукрові спирти притягують воду в травний тракт, що може призводити до неприємних симптомів, таких як здуття, проноси, газоутворення та спазми в животі. Вони також мають потенціал змінювати баланс корисних і шкідливих бактерій у мікробіомі, – зазначає Еббі Грімм, MS, RDN, LDN, IFNCP.
Тістяні вироби
У тістечках, як правило, мало харчових волокон, які необхідні для здорового травлення та підтримки збалансованого мікробіому кишечника. Дієта з низьким вмістом клітковини може уповільнити травлення та призвести до запорів, а також позбавити корисні кишкові бактерії палива, необхідного їм для процвітання.
"Тістечка з кондитерської можуть спричиняти запалення і негативно впливати на здоров'я кишечника через значний вміст цукру та обробленого борошна," - застерігає Ліза Річардс, авторка дієти Кандиди.
Дієтолог Майк Моллой виділив три основні аспекти, які сприяють довготривалому і здоровому життю. Він підкреслив, що для досягнення цих цілей не слід вдаватися до радикальних методів чи значних жертв – достатньо лише опанувати базові принципи.
За словами фахівця, варто нарощувати силу, підвищувати аеробну підготовку та підтримувати здоровий рівень холестерину.