Червоне або біле: яке м'ясо є більш корисним і чому?
У якій області розташоване біле і червоне м'ясо?
Доктор філософії Лорі Райт розповіла, що в індичці та курці біле м'ясо в основному походить із грудок і крил. Воно складається з білих м'язових волокон, які птах використовує для швидких рухів.
Червоне м'ясо, яке можна знайти в частинах тіла, таких як стегна та гомілки, має до 50% червоних м'язових волокон. Ці волокна відіграють важливу роль у виконанні таких рухів, як стояння.
Оскільки біле і червоне м'ясо беруться з різних частин птаха, між ними існують певні відмінності.
Червоне м'ясо вирізняється від білого завдяки наявності міоглобіну — білка, що містить залізо і надає м'ясу характерний фіолетово-червоний відтінок. У свою чергу, біле м'ясо має знижений рівень міоглобіну, що обумовлює його світліший колір.
З іншого боку, темне м'ясо має більш високий рівень міоглобіну, що призводить до червоного відтінку.
Біле м'ясо відзначається делікатним, майже непомітним смаком, тоді як червоне м'ясо вирізняється яскравішими та насиченішими нотами. Цю особливість червоного м'яса зумовлює підвищений вміст жиру, що надає йому характерної соковитості.
Дієтолог Медді Паскуаріелло пояснила, що біле м'ясо зазвичай є менш жирним і більш щільним. Його текстура також має тенденцію бути більш сухою. На відміну від цього, темне м'ясо вирізняється м'якістю та соковитістю завдяки підвищеному вмісту жиру.
Біле м'ясо часто вважається більш здоровим, оскільки воно містить менше калорій. Це може бути корисно для контролювання рівня холестерину.
У ста грамах курячої грудки, приготованої без шкіри, міститься 241 міліграм фосфору, 343 міліграми калію, а також менше ніж 1 міліграм заліза та цинку.
Однаковий обсяг тушкованих курячих гомілок і стегон містить 130 міліграмів фосфору, 161 міліграм калію, 1 міліграм заліза та менш ніж 1 міліграм цинку.
Червоне м'ясо має трохи вищий рівень заліза, цинку та вітаміну B6, але це незначна різниця.
Рекомендована щоденна норма м'яса має бути 1 г на 1 кілограм маси тіла. Тобто якщо ви важите 65 кілограмів, то вам можна з'їдати 65 грамів м'яса щодня. Найкраще їсти тушковане, варене або запечене на відкритому вогні м'ясо.